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MISSION RIDGE BLVD. EXTENSION PROJECT 

QUESTIONS AND ANSWERS 
 

 

1. Can the MRB Bid Package 1 File be re-issued as an unsecure file in order to have the 

ability to extract pages and fill out electronically?  

Answer: The file will not be reissued in an unsecured format. 

  

2. Please confirm that owner will provide geo-technical testing. 

Answer: All geo-technical testing shall be provided by the owner. A revised section 4.05 

specification will be issued by addendum. 

 

3. Are the materials required to be domestic?  

Answer: The Base Bid does not require materials to be of domestic origin, see also 

Question 10. 

 

4. Will Advanced Drainage System HP pipe be accepted as an alternate to RCP bid item 

4.04 on Base Bid?  

 Answer: No 

 

5. What will be the operating pressure of the 24” waterline? What pressure will the line be 

tested at? 

Answer: The expected operating pressure of the water mains will vary between 110 psi 

and 60 psi. 

 

6. If the contractor goes with the ductile iron option, will there be any consideration to 

ductile 2 to 1 safety factor? Meaning if the pressure class is 200 it will test up 400psi and 

it has an additional 100psi for surge.  

Answer: Minimum pressure class rating shall be 350 psi as per EPWU Standard. 

 

7. Since cathodic protection will be required on all pipes for protection. Will you allow 

standard 8 mil poly wrap to be used on ductile pipe? AWWA only test 8mil. 

Answer: A minimum thickness of 30 mils shall be used as per EPWU standard. 

 

8. If ductile iron pipe is installed will there be any requirements for restraint sections? 

Would CRRMA provide a restraint schedule for the project so all manufacturers are 

consistent.  

Answer: No.  Please refer to Paragraph 1.2 J page 5 of 74. Restrained joints and thrust 

restraint devices shall be used for a sufficient distance from each bend, tee, plug, or other 

fitting to resist thrust which will be developed at the design pressure of the pipe. For the 

purposes of thrust restraint, design pressure shall be 1.5 times the design working 

pressure class indicated. Length of pipe with restrained joints and restraint devices shall 

be determined by pipe manufacturer and/or in accordance with the Handbook of Ductile 

Iron Pipe. The following parameters shall be used: laying condition equal to AWWA C-

600 Type 5 soil, safety factor of 1.8, a unit bearing resistance equal to zero, an a factor 

for polyethylene encasement as recommended by DIPRA, if required.  
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9. Detail 6/C5.3 is asking for isolation flanges on In-Line valves. If valves are Mechanical 

Joint connections, will isolation flange kits not be required?  

Answer: Mechanical restraint joints are acceptable depending on what type of pipe is 

used.  

 

10. Do water line materials need to comply with “Buy America”? 

Answer: Pipe and valve material should be manufactured in the USA for Additive 

Alternate 1. 

 

11. Will there be any coordination with TxGAS, El Paso Electric, and others as far as new 

installations? 

Answer: None identified as necessary at this time. 

 

12. Is the ‘haul to stockpile’ identified in the plans?  

Answer: The coordinates identifying the limits of the stock pile are on page 15 of 51 in 

the plans. 

 

13. Has EPWU determined the type of pipe for the 24in waterline?   

Answer: Three approved types are identified in the plans: Steel, Concrete, or Ductile 

Iron. 

 

14. Will a copy of the Pre-Bid sign-in sheet be available?   

Answer: Yes, it will be posted on the Procurements Page of the CRRMA’s website: 

www.crrma.org. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
[END OF Q&A DOCUMENT] 


